Siirry pääsisältöön

Pyöräilyn huumaa



Pyöräilyn huumaa

Kevät tekee tuloaan ja polkupyörä alkaa taas vaikuttamaan mukavalta menopeliltä. Maidonhakureissu lähikauppaan muuttuu hauskemmaksi ja terveellisemmäksi, kun taittaa sen fillarilla, eikä hyppää auton rattiin. Suupan K-kauppaan on reittikin kohdillaan, mutta Partolan liikekeskuksessa tuntuu, ettei pyöräily ehkä niin mukavaa olekaan. 

Aamulla Kurikasta syöksyy Spårentietä ja Vanhatietä pitkin iloinen ja kiireinen letka eri-ikäisiä pyöräilijöitä. Monesti, kun itse on lähtenyt autolla töihin tai kävellyt bussipysäkille, niin hurjaa vauhtia painavien pyörien ennakoimattomat syöksähtelyt ovat tuntuneet turhan vaarallisilta kaikille osapuolille.

Naistenmatkan tiessä on jo nykyisellään kohtuullisen runsaasti alikulkuja, mutta Soljan uuden alueen kohdalla olen pari kertaa tuskaillut tien ylitystä, kun olen hakenut tytärtä sieltä kaverin luota. Alueella asuu paljon lapsia ja olisi perusteltua rakentaa tien ylitys turvallisemmaksi vaikkapa alikulkukäytävällä.

Pyhäjärven ympäri kulkee nykyään mahtava pyöräreitti, joka tuo Pirkkalaan monia Tampereen seudun muidenkin kuntien pyöräilijöitä. Siinä on eri tavalla janoista ja nälkäistä porukkaa, jolle paikallisten ravitsemusliikkeiden tarjonta varmasti maistuisi. Hyvänä esimerkkinä viime kesänä Haikan grilli, jossa itsekin joitakin kertoja poikenneena huomasin, että moni karautti paikalle polkupyörällä.

Pirkkalalaisena toivoisin, että pyöräilyreittien suunnitteluun ja turvallisuuteen panostettaisiin seuraavalla valtuustokaudella. Osaamista ja raikkaita ideoita ei tarvitsisi vetää hatusta tai metsästää merien takaa, koska kotoisassa Tampereen yliopistossa on jo vuosia toiminut aktiivinen   liikennesuunnittelun porukka, Verne nimeltään. 

Ja seuraavaksi pikaisesti pyörällä lähikauppaan!

Karri Inkinen

perheenisä, lakimies
Pirkkala


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiitos kouluille ja hyvää kesää!

  Kouluissa alkoi kesäloma! Meidän perheessä 3 lasta päätteli kouluvuotensa. Vanhin lopetti peruskoulun ja siirtyy seuraavaksi lukioon. Keskimmäinen aloittaa syksyllä ylä-asteella ja nuorimmainen menee viidennelle luokalle. Tuntuu kuin juuri vasta olisimme saattaneet esikoisen melkein itsensä kokoinen reppu selässään eskarin pihalle. Elävästi muistan miten poika siellä Kurikankulman pihalla seisoi siististi jonossa odottaen sisään pääsyä. Siskot aloittivat myös koulutiensä samassa paikassa. Kurikankulman koulu oli vuosia perheen yhteisten kevätjuhlien, joulujuhlien, vanhempainiltojen ja vanhempainvarttien keskipiste. Opettajat olivat järjestään mukavia, empaattisia ja tsemppaavia. Suuri kiitos kaikille opettajille. Kurikankulmassa oli ihan omanlaisensa pienen koulun tunnelma. Turvallinen ja viihtyisä paikka aloittaa koulutie. Sittemmin lapset ovat siirtyneet Nuolialan koulun ja Naistenmatkan koulun välillä. Mahtuu heidän koulunkäyntiinsä myös ns Rantakoulussa opiskelu. Sillä nimellä mu

Isänmaallisuus ja mitä se minulle merkitsee

  Isänmaallisuus ja mitä se minulle merkitsee 4.6. juhlitaan puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Silloin jaetaan ylennyksiä ja arvomerkkejä. Onnea kaikille ylennyksen tai kunniamerkin saaneelle!  Joskus itse ylennyksistä nauttimaan päässeenä tuntui päivä silloin normaalia juhlavammalta. Isänmaallisuuden ydin ei kuitenkaan minulle ole sotilasarvoissa tai kunniamerkeissä. Se on jotain mikä liittyy tähän yhteiseen maahan, luontoon, kulttuuriin, ihmisiin, oikeuskäsitykseen, tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin, turvalliseen lapsuuteen, turvattuun vanhuuteen, työntekoon, harrastuksiin, maaotteluihin, koulutukseen jne. Se on jotain jonka koen jollain tavalla omakseni, osaksi minua ihmisenä  ja suomalaisena. Se on oma isänmaani kaikkinen hyvine ja huonoine puolineen. Minulle isänmaallisuus ei tarkoita sitä, että linnoittaudumme suljettujen rajojen taakse tähän maahan tai tähän kuntaan. Terve isänmaallinen itsetunto tarkoittaa minulle sitä, että olen valmis kohtaamaan ja toivottamaan tervetulleeksi i

Näkökulma kestävään kehitykseen

  Näkökulma kestävään kehitykseen (Julkaistu Pirkkalainen lehdessä 19.5.2021) YK julkaisi 2015 kestävän kehityksen 17 osatavoitetta. Tavoitteena on luoda vuoteen 2030 mennessä parempi ja kestävämpi tulevaisuus kaikille. Kestävään kehitykseen liittyen erityisesti rahoittajat ovat alkaneet seurata mystistä 3 kirjaimen yhdistelmää, ESG. E (environment) viittaa ympäristöön liittyvään kestävään päätöksentekoon. S (social) viittaa yhteiskunnallisesti kestävään päätöksentekoon. G (governance) viittaa kestävään ja oikeudenmukaiseen hallinnolliseen  päätöksentekoon. Mitä vastuullisemmin toimivaksi organisaatio todetaan, sitä riskittömämpi sijoituskohde se on ja sitä edullisemmilla ehdoilla rahoitusta voidaan tarjota. Monesti kestävästä kehityksestä keskusteltaessa viitataan ympäristöarvoihin, mutta haluaisin nostaa esiin myös hallinnollisen kestävyyden.  Kunnan eräs ydintoiminto on erilaisten päätösten tekeminen. Tilanteita, joissa kuntalainen joutuu päätösten kohteeksi on useita. Mihin kouluun