Siirry pääsisältöön

Näkökulma kestävään kehitykseen




 

Näkökulma kestävään kehitykseen (Julkaistu Pirkkalainen lehdessä 19.5.2021)

YK julkaisi 2015 kestävän kehityksen 17 osatavoitetta. Tavoitteena on luoda vuoteen 2030 mennessä parempi ja kestävämpi tulevaisuus kaikille. Kestävään kehitykseen liittyen erityisesti rahoittajat ovat alkaneet seurata mystistä 3 kirjaimen yhdistelmää, ESG. E (environment) viittaa ympäristöön liittyvään kestävään päätöksentekoon. S (social) viittaa yhteiskunnallisesti kestävään päätöksentekoon. G (governance) viittaa kestävään ja oikeudenmukaiseen hallinnolliseen  päätöksentekoon. Mitä vastuullisemmin toimivaksi organisaatio todetaan, sitä riskittömämpi sijoituskohde se on ja sitä edullisemmilla ehdoilla rahoitusta voidaan tarjota.

Monesti kestävästä kehityksestä keskusteltaessa viitataan ympäristöarvoihin, mutta haluaisin nostaa esiin myös hallinnollisen kestävyyden. 

Kunnan eräs ydintoiminto on erilaisten päätösten tekeminen. Tilanteita, joissa kuntalainen joutuu päätösten kohteeksi on useita. Mihin kouluun lapsesi laitetaan, on hallinnollinen päätös. Millä perusteilla kunnan rakennusvalvonta päättää myöntää rakennusluvan tulevalle kodillesi on hallinnollinen päätös. Maankäyttö on kokonaisuus, joka sisältää useita virkamiesten ja luottamushekilöiden tekemiä päätöksiä, joilla on suora vaikutus omistamasi tontin tai maan arvoon.

Oikeudenmukaisuuden periaate on syvällä kaikissa meissä suomalaisissa. Koko maamme on rakennettu oikeudenmukaisuuden perustuksille. Jotta voidaan puhua kestävästä päätöksenteosta, pitää sen olla oikeudenmukaista. Eräänä hallinnollisesti kestävän toiminnan ja päätöksenteon käytännön mittarina pidetään oikeusriitojen laatua ja määrää, joihin organisaation päätökset ovat johtaneet. Epäoikeudenmukaisuutta kokeneet ihmiset hakevat oikeutta tuomioistuimilta.

Vastuu oikeudenmukaisesta päätöksenteosta kunnassa on paitsi virkamiehillä, niin myös valituilla luottamushenkilöillä. Oikeudenmukaisuus luo hyvinvointia, turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Karri Inkinen
perheenisä, lakimies


Hoidettua 40 v kuusikkoa, jonka takana rinteessä on pari vuotta aiemmin istutettu uusi taimikko.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiitos kouluille ja hyvää kesää!

  Kouluissa alkoi kesäloma! Meidän perheessä 3 lasta päätteli kouluvuotensa. Vanhin lopetti peruskoulun ja siirtyy seuraavaksi lukioon. Keskimmäinen aloittaa syksyllä ylä-asteella ja nuorimmainen menee viidennelle luokalle. Tuntuu kuin juuri vasta olisimme saattaneet esikoisen melkein itsensä kokoinen reppu selässään eskarin pihalle. Elävästi muistan miten poika siellä Kurikankulman pihalla seisoi siististi jonossa odottaen sisään pääsyä. Siskot aloittivat myös koulutiensä samassa paikassa. Kurikankulman koulu oli vuosia perheen yhteisten kevätjuhlien, joulujuhlien, vanhempainiltojen ja vanhempainvarttien keskipiste. Opettajat olivat järjestään mukavia, empaattisia ja tsemppaavia. Suuri kiitos kaikille opettajille. Kurikankulmassa oli ihan omanlaisensa pienen koulun tunnelma. Turvallinen ja viihtyisä paikka aloittaa koulutie. Sittemmin lapset ovat siirtyneet Nuolialan koulun ja Naistenmatkan koulun välillä. Mahtuu heidän koulunkäyntiinsä myös ns Rantakoulussa opiskelu. Sillä nimellä mu

Isänmaallisuus ja mitä se minulle merkitsee

  Isänmaallisuus ja mitä se minulle merkitsee 4.6. juhlitaan puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Silloin jaetaan ylennyksiä ja arvomerkkejä. Onnea kaikille ylennyksen tai kunniamerkin saaneelle!  Joskus itse ylennyksistä nauttimaan päässeenä tuntui päivä silloin normaalia juhlavammalta. Isänmaallisuuden ydin ei kuitenkaan minulle ole sotilasarvoissa tai kunniamerkeissä. Se on jotain mikä liittyy tähän yhteiseen maahan, luontoon, kulttuuriin, ihmisiin, oikeuskäsitykseen, tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin, turvalliseen lapsuuteen, turvattuun vanhuuteen, työntekoon, harrastuksiin, maaotteluihin, koulutukseen jne. Se on jotain jonka koen jollain tavalla omakseni, osaksi minua ihmisenä  ja suomalaisena. Se on oma isänmaani kaikkinen hyvine ja huonoine puolineen. Minulle isänmaallisuus ei tarkoita sitä, että linnoittaudumme suljettujen rajojen taakse tähän maahan tai tähän kuntaan. Terve isänmaallinen itsetunto tarkoittaa minulle sitä, että olen valmis kohtaamaan ja toivottamaan tervetulleeksi i